Casa memoriala Veronica Micle

1850, 22 aprilie – se naste la Nasaud Veronica Micle, al doilea copil al cizmarului Ilie Campeanu si al sotiei sale, Ana. Tatal nu va apuca sa-si cunoasca fiica. Fratele Radu nu va trai nici acesta mult.

 

 

1850, vara - Dupa moartea sotului si a fiului , Ana Campeanu impreuna cu fiica sa se muta la Targu Neamt.

1850, 10 august – Ana Campeanu cumpara casa din str. Stefan cel Mare nr.12 unde va locui impreuna cu fiica sa

 

Declaram ca am vandut D-nei Ana Campeanu romanca din Nasaud-Transilvania, casa manastirei, aflata in Tg. Neamt pe Ulita Mare – Capatul Targului despre Cetatea Neamt in fata Scoalei Grigore Ghica Voda si a Spitalului Tg. Neamt, megiesita la rasarit cu Gh. Matiescu, la apus cu locul viran al Manastirii Neamt, la Meaza Noapte cu Ulita Mare si la Miaza Zi cu apa si cu prundul Ozanei.

Casa facuta de Man. Neamt pentru Mitoc si Scoala, la anul 1834, din lemn si zid, acoperita cu dranita, avand cerdac si compusa din 4 ( patru) odai, noua ferestre, sase usi si trei sobe cu horn, pe jos podeala, avand in gradina fantana, beciu, grajd si sura cu loc cu pomi imprejmuit cu gard de scanduri dupa intinderea si stapanirea actuala...

Eu, Ana Campeanu declar ca am primit casa si am platit intreg pretul.

Facut azi, 10 august 1850, semnat si intarit cu pecetea Sf. Man. Neamtu si Secu “.

 

1853 – familia se muta la Iasi.

 

1857 – urmeaza cursurile Scolii Primare.

 

1863 – Veronica absolva Scoala Centrala de Fete, cu calificativul eminent. Din comisia examinatorie, facea parte si profesorul Stefan Micle, nimeni altul decat viitorul sau sot.

 

1864, 7 august – Se casatoreste cu Stefan Micle , la doar 14 ani. Sotul ei era mai in varsta cu 30 de ani. La data casatoriei, Stefan Micle era profesor universitar. Familia Micle va avea doua fete : Valeria ( 1866), care va deveni soprana si Virginia ( 1868), devenita profesoara de fizica.

 

1872 – calatoreste la Viena, pentru un tratament medical, unde-l va cunoaste pe Eminescu.

1872 – debuteaza in Noul curier roman, cu doua schite semnate Corina.

 

1874, 1 septembrie – Eminescu este numit director al Bibliotecii Centrale din Iasi. Va locui in Iasi pana in toamna anului 1877, avand o relatie patimasa si interzisa cu Veronica Micle.

In anii urmatori, Veronica Micle va publica versuri in Columna lui Traian, Convorbiri literare, Familia s.a.

 

1875 – Stefan Micle este inlaturat de la conducerea Universitatii si este numit director al Scolii de Arte si Meserii, aici mutandu-se cu intreaga familie.

 

1879, 4 august – moare sotul sau, profesorul Stefan Micle, ramanand vaduva la doar 29 de ani. Incerca sa obtina o pensie de urmas de pe urma sotului ei, pentru ea si fetele ei. Veronica traduce din Lamartine si Gautier.

 

1883 – nici pana la aceasta data, Veronica nu obtine o pensie de urmas, in urma promisiunilor din partea statului. Reia legatura cu Mihai Eminescu. Cei doi vor incerca fara succes sa-si intemeieze o familie.

 

1886 – Veronica se afla in Bucuresti, locuind in casa fiicei mai mari, Valeria, studenta pe atunci la Conservator.

1886, 12 octombrie – Veronica Micle doneaza Manastirii Varatec casa din str. Stefan cel Mare nr.12, Targu Neamt, astazi devenita casa memoriala Veronica Micle :

 

Act de danie

Eu subsemnata Doamna Veronica Micle, cu domiciliul in Sf. Manastire Varatic ...donez de buna voie Sf. Manastiri Varatic ... casa mea mobilata, cu toate atenansele situata in Targul Neamt pe Ulita Mare ( Str. Stefan cel Mare, nr.12) ... in buna stare de locuit, in curtea casei se afla fantana cu apa, beci, grajd si locul cu pomi fructiferi, imprejmuit cu gard de scandura, dupa intinderea si stapanirea veche si actuala. Casa o am proprietatea mea ca zestre si mostenire de la defunctii mei parinti ... Iar pe peretele casei sa fie afisat o placa de marmora pe care va sa fie scris pentru pomenire de generatia actuala si viitoare “ Casa Veronica Micle”.

 

Semnat proprie de mine,

Veronica Micle,

Facut la Manastirea Varatic

12 octombrie1886 “

1887 – apare volumul de Poezii al Veronicai Micle, cea mai cunoscuta poezie fiind Pasare cu pene albastre...

 

“ Cartea ei e vecinic noua pentru mine ... Ce frumoase versuri intalnesti in carticica asta. Citeste-le si-o sa vezi cata dreptate am! “

( Mihai Eminescu)

 

1889, iunie – dupa moartea lui Eminescu ( 15 iunie), se retrage la Manastirea Varatec, unde va lucra la albumul Dragoste si poezie, care va aparea insa postum.

1889, 3 august – la fix 40 de zile, de la moartea iubitului ei Eminescu, Veronica Micle se sinucide, in urma unei intoxicatii cu arsenic.

Albume foto


Cea mai frumoasa poezie a Veronicai Micle

Pasare cu pene albastre ...

 

 

Pasare cu pene albastre,

Martora iubirii noastre,

De-i sfarsi cantarea ta,

N'asculta ce-mi spune mie,

Dragul meu, caci cine stie

Daca mani nu m'a uita.

 

 

Raule cu apa lina

Si curat ca o lumina,

Cat ne vezi de fericiti,

Starea noastra n'o rasfrange,

Maine poate noi vom plange

Si-om fi vesnic despartiti.

 

Iar tu luna, draga luna,

Tu a noptilor cununa,

Sa nu spui ca ne-ai privit.

Poate mani a tale raza

N'ar putea macar sa creaza

Ca vreodata ne-am iubit.

 

 

Veronica Micle